Hangi mikrofonu kullanmalıyım? diyerek sorulduğunda karşımıza çıkacak kelimelerdir. Projeniz için doğru mikrofonu seçmek gerçekte komplike bir sorudur. Her mikrofon değişik kullanım halleri, değişik dinleme çeşitleri ve değişik özelliklerle beraber gelir. Bugün sizlere değişik mikrofon türlerini anlatarak hayatınızı azıcık daha kolaylaştırmaya çalışacağız. Buna karşılık, hangi mikrofonu kullanmanız gerektiğiyle alakalı bütün sorularınızı yanıtlamanıza yardımcı olacaktır!
Temel mikrofon çeşitleri
Karşılaşacağınız üç değişik mikrofon türü vardır. Bunlar Dinamik Mikrofonlar, Kondenser Mikrofonlar ve Şerit Mikrofonları içerir.
Dinamik Mikrofonlar - Bu, piyasadaki en süregelen mikrofon türüdür. Çok sayıda kullanım haliyle nitelikli ses sunarlar. Ayrıca daha dayanıklıdırlar ve onları her yere götürmenizi sağlar. İster konuşma, ister musiki kaydetme yahut başka bir ses kaydı için onlara gereksiniminiz olsun - her halde iyi performans gösterirler. Sesi yakalama yolları, dinamik bir manyetik bobinden geçer.
Kondenser Mikrofonlar - Kondenser mikrofonlar, sese duyarlı oldukları için en çok sakin kurulumlar için uygundur. Bir kondansatörden yapılan ses niteliği, bilhassa vokal yakalama için çok daha yüksektir. O kadar hassaslar ki, fazlası ademoğlu bunları kullanırken bir pop filtresi kullanmak mecburiyetinde. İletken bir diyafram vasıtasıyla sesi yakalarlar.
Şerit Mikrofonlar - Bu mikrofonlar, hem pahalı oldukları üstelik kullanımları hususi olduğu için fazlası ademoğlu için modası geçmiştir. Ribbon mikrofonlar 'bütün odayı' yakalamakta harikadır, bu dahi onları piyano/birtakım orkestra kayıtları için elverişli duruma getirir.
Mikrofon "dinleme" çeşitleri
Mikrofonların sesi yakalamasının birkaç değişik yolu vardır. Kullanımınız için hangi yakalama yönteminin doğru olduğunu bilmek, doğru mikrofonu seçmek için çok önemlidir. Dört dinleme türü Kardioid (tek yönlü), çift yönlü, çok yönlü ve av tüfeğidir.
Kardioid - Kardioid mikrofon önündeki sesi yakalar, bu nedenle tek yönlü biçiminde de adlandırılır. Bu, mikrofonun başka yönlerden epey az ses ile önündeki sesi yakalamasını sağlar. Kardioid mikrofonlar en bilindik mikrofon dinleme türüdür.
Çift Yönlü - Adından dahi anlaşılacağı gibi, çift yönlü bir mikrofon sesi karşıt şekillerde kaydeder. Ön ve art. Bu mikrofon türü çoğunlukla iki bireyin karşı karşıya geldiği müzakere türü hallerde kullanılır.
Çok Yönlü - Bu mikrofon sesi her yönden yakalar. Konserler yahut korolar gibi odayı dolduran sesin naturel olarak yakalanmasını istediği hallerde bilhassa faydalı olur.
Shotgun - Shotgun mikrofonlar, tek yönlü oldukları için Cardioid mikrofonlara benzeri şekilde tasarlanmıştır. Ancak, av tüfeği bu odağı abartıya götürür. V şeklindeki bir kısmı kaplamak yerine, shotgun mikrofonlar tam manasıyla işaret edildikleri noktaya odaklanır. Bu, onları TV ve film çekimleri arasında süregelen duruma getirir.
Mikrofon ilişki çeşitleri
Bilmeniz gereken beş değişik mikrofon bağlantısı türü vardır. Projenize tabi olarak, biri diğerinden daha elverişli olur.
USB - Bu ilişki türü, mikrofonun direkt olarak bir bilgisayara, dizüstü bilgisayara yahut ara sıra bir tablete bağlanmasını sağlar.
XLR - XLR, profesyonel bir ses elektrik konektörüdür. Mikrofonunuza tabi olarak, mikrofonun çalışması için XLR'nizin "güçlü" bir XLR girişine bağlanması gerekebilir.
1/4 İnç - Geleneksel olarak stüdyo kalitesinde kulaklıklar için bir konektör olarak kullanılsa dahi, birtakım mikrofonlar bir miksere 1/4 inch jak vasıtasıyla bağlanır. 3.5 mm kulaklık jakının çok daha büyük versiyonlarına benziyorlar.
3,5 mm - Çoğu DSLR foto makinesine direkt olarak bağlanan mikrofonlar 3,5 mm tabanlıdır. Bazı hallerde, kameraya tabi olarak hususi bir 'güçlü' sürüme gereksinim duyarlar. Akıllı telefonlar için geliştirilmiş yaka tipi mikrofonları dahi bulabilirsiniz.
Kablosuz - Bir kablosuz mikrofon, mikrofonda kablo olmadığı için kablosuzdur. Bunun yerine, sesin mikrofondan kablosuz olarak iletilmesini sağlamak için PC'nize yahut mikserinize bir dijital alıcı kutusu bağlanır.
Hangi mikrofonu kullanmalısınız?
Artık bir mikrofonun bütün çeşitlerini bildiğimize göre, birkaç değişik senaryo için en süregelen kullanım halini ele alalım. Bağlantı tarzına ilk olarak sahip olunan ekipmanınıza ve çekim kurulumunuza göre karar verilmesi gerekliliğini bilmek önemlidir.
Vlog - Vlog oluşturmayı planlıyorsanız, aşikar bulundurmanız gereken iki tür mikrofon vardır. Kameradaki içsel mikrofon, bilhassa ileri teknoloji Point-and-Shoot kameralarda gereksinim duyduğunuz her şey olur. Bir DSLR ile çekim yapıyorsanız, kameraya monte edilmiş bir av tüfeği mikrofonuna bakın. Rode, bu vazife için kusursuz, elverişli fiyatlı, kameraya monte edilmiş shotgun mikrofonlardan meydana gelen kusursuz bir mahsul yelpazesine sahiptir.
YouTube - Oluşturduğunuz YouTube içeriğinin çeşidine tabi olarak türlü mikrofonlar geçerli olacaktır. Bir DSLR üstünde çekim yapıyorsanız, kameraya monte edilmiş bir shotgun mikrofonu düşünmelisiniz. Daha sakin bir şey yapıyorsanız, yaka tabanlı mikrofonlar daha makul olur. Her iki halde dahi, mikrofonların konuşan şahsa çoğunlukla tek yönlü olmasını istersiniz.
Röportajlar - Bir röportaj için oturuyorsanız, makul olabilecek üç mikrofon türü vardır. Doğal seçim, her iki bireyi de amaçlayan çift yönlü bir mikrofondur. İkincisi, yaka tipi bir mikrofon olurdu. Üçüncüsü, 90-120 derecelik yayılımlarda sesi yakalayan Zoom gibi geniş açılı kardioid tipi bir kayıt cihazı olacaktır.
Canlı Yayın Akış - YouTube yahut Twitch'te akış yapmayı planlıyorsanız, tek naturel opsiyon yüksek nitelikli bir kardioid yoğunlaştırıcı mikrofondur. Mümkün olan en iyi ses için o mikrofonu, önünde bir pop süzgeç bulunan bir bom koluna koymalısınız.
Canlı Müzik - Gruplarınızın canlı müziğini mi kaydediyorsunuz? Sahneden gelen bütün sesleri yakalayabilen bir kardioid mikrofona yatırım yapın. Sadece kolay yapıyorsanız, odanın ortasındaki çok yönlü bir mikrofon çalışacaktır.
ASMR - ASMR, çift yönlü sesten yararlanan, süratle büyüyen bir video kategorisidir. Sesleri kulaktan kulağa hareket ettirebilmek, o baş döndürücü anların yaratılmasına yardım eder. Bazen “binaural” adıyla dahi gelirler.
Şarkı ifade etmek - Bir performans ortamında, tek gereksinim duyduğunuz dinamik bir kardioid mikrofondur. Dayanıklılık ve performansın karışımı, sahnede olmayı kusursuz kılıyor. Bir albüm için vokal kaydediyorsanız, dilediğiniz şey ses geçirmez bir odada kondansatörlü bir mikrofondur.
Sunumlar - Canlı sunu yapmayı planlıyorsanız, kablosuz bir mikrofon en iyi arkadaşınız olacaktır. Elde taşınan bir kablosuz kardioid dinamik mikrofon iyi olsa dahi, kablosuz bir yaka sistemi daha dahi iyi olurdu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz İçin Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz Site Yönetimi Tarafından Kontrol Edildikten Sonra Yayınlanacaktır.