Bir internet sitesi yayınlayabilmek için gereken sanal alan 'hosting' olarak isimlendirilmiştir. İngilizce bir kelime olan hosting, dilimizde “web barındırma alanı” olarak çevrilebilir. Hosting; web sayfasına ait dosyaların, yılın her günü bir bilgisayarda saklanıp erişime açık halde tutulması hizmetidir. Bu tutulan bilgisayarlara “server” ya da “web sunucusu” ismini veririz.
Web sunucuları, evde ki ya da ofiste ki bilgisayarlarımızdan donanımsal açıdan daha özellikli mekanizmaya sahip makinalardır. Serverlar; “datacenter” ya da 'veri merkezi' adıyla nitelendirdiğimiz yerlerde barındırılır. Bu veri merkezleri; yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir, elektrik kesintileri yaşanmaz ayrıca doğal afetlere karşı korunaklı haldedirler. Bu nedenle, sahip olduğunuz site/siteler şartlar ne olursa olsun ziyaretçi erişimine açık halde olur.
Hosting Ne İşe Yarar?
Bir web sitesinin içindeki resimler, yazı içerikleri gibi sitenin yayınlanması için gereken her şey hosting hesabında saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenin adresini yazdığında, yazılan siteye ait dosyaların bulunduğu sunucuya gönderilir. Herhangi bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlayabilmeniz mümkün değildir.
Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri
Web sunucuları temelde bir bilgisayar olduğu için, evinizde veya ofisinizde kullandığınız bilgisayarlar gibi bir işletim sistemine ihtiyaçları vardır. Günümüzde işletim sistemine göre iki çeşit hosting hizmeti bulunmaktadır.
-Linux Hosting
Linux işletim sisteminin kullanıma sunulduğu hosting çeşididir. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için tercih edilmelidir. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri barındırmak için en ideal sistemdir.
-Windows Hosting
Windows işletim sisteminim kullaıma sunduğu hosting çeşididir. ASP kodlama dilinde yazılmış siteleri barındırmak için tercih edilir. Ayrıca MSSQL veri tabanında en güzel çalıştığı hosting çeşididir.
Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri
Host hizmeti verilen sunucularda bir adet. site barındırılabileceği gibi, farklı yöntemlerle parçalanarak birden çok site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım çeşidine göre dört gurupta incelenmektedir.
-Dedicated Server
Fiziksel sunucu olarak da adlandırılabilir. Sunucunun tamamının müşteriye ait olduğu türdür. Birden fazla site barındırma olanağı vardır.
-VDS
Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu olarak dilimize tercüme edilebilen hosting hizmeti. VDS paketleri sayesinde bir fiziksel sunucunun bazı programlar aracılığıyla birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılması imkanını sunar.
-VPS
Sanallaştırılmış Özel Sunucu olarak çevirebiliriz. Tıpkı VDS sistemiyle çalışır ama VDS hizmetinden tek farkı bu hizmette sunucu kaynaklarının ortak kullanılıyor olmasıdır.
-Shared Web Hosting
İsminden de anlaşılabileceği üzere, bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesinin barındırılması için oluşturulmuştur. Ekonomik olması sebebiyle ziyaretçisi az ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için ideal bir hizmettir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz İçin Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz Site Yönetimi Tarafından Kontrol Edildikten Sonra Yayınlanacaktır.