Adını sıkça duyduğunuz format atma işlemi, teknolojik aletleri sıfırlamaya yönelik bir harekettir. Format atmaya istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ya da kişinin kendi isteğine göre başvurulur. Bu makalemizde en temel şekilde bilgisayar kullanmayı bilen herkese format atmayı öğretmeyi hedefliyoruz.
Bilgisayarıma Nasıl Format Atarım?
Format CD'si Kullanarak Sıfırlama
Bilgisayarı satın aldığımızda yanında verilen format cd'si ile yapacağımız işlem en basit olanı. Yeni teknoloji cihazlarda CD/DVD bölümü bulunmadığı için bu yöntemi pek tavsiye etmiyoruz. CD/DVD yöneticisine sahip bir cihazınız varsa elinizde bulunan format cd'sini takıp, çalıştırmanız yeterli. Kurulum ekranı sekmesi açıldıktan sonra "Şimdi Yükle" butonuna basmanız gerekmekte.
Karşınızda çıkan bölümde "Yükselt" butonuna basarsanız mevcut verileriniz korunur. Fabrika ayarlarına dönmek istiyorsanız "Özel" butonuna basmalısınız. Bilgisayarınızı sıfırlamak istediğiniz için açılan pencereden harddiskinizi seçip biçimlendir butonuna tıklayın. İşlemi tamamladığınızda ileri diyerek bir sonraki pencereye geçiş yapın. Bu aşamadan sonra Windows kendi kendine kuruluyor ve bilgisayarınızı kişiselleştirmeniz için önünüze seçenekler sunuluyor.
Kurtarma Paneli Üzerinden Sıfırlama
Windows 8 ve üzeri cihazlarda ayarlar kısmından fabrika ayarlarına geri dönülüyor. Sırasıyla Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Açılan pencerenin solundan Kurtarma sayfası > Sıfırla. Böylece yavaşlayan veya teknik arızalar yaratan bilgisayarınızı rahatlatabilirsiniz.
USB Bellek Kullanarak Sıfırlama
USB Bellek kullanarak format atmak için öncelikle en az 4 GB bellek önerilir fakat işi şansa bırakmamak için 8 GB bir bellek yeterli olacaktır. Bellek hazırlandıktan sonra geriye indireceğimiz işletim sisteminin.iso dosyası ve Rufus programı kalıyor. Rufus programını resmi sitesi üzerinden indirdikten sonra karşımıza gelen pencereden gerekli ayarları yapıyoruz:
Aygıt: Flash Belleğimiz.
Disk Bölüm Düzeni: MBR
Hedef Sistem: BIOS ya da UEFI
Ayarları yaptıktan sonra başlat butonuna basıyoruz. İşlem tamamlandıktan sonra bilgisayarımızı tekrar başlatıp açılma esnasında bizi BIOS paneline yönlendirecek tuşa basıyoruz. Bu tuş modelden modele değişiklik gösterebilir. Bilgisayarınızdaki BIOS tuşunu kısa bir internet araştırmasıyla öğrenin ve BIOS paneline geçiş yapın. BIOS paneli açıldıktan sonra üst pencereden klavyemiz yardımıyla "BOOT" sayfasını açıyoruz.
Genellikle bilgisayarımızı başlatan ilk sırada SSD veya HDD görünür. Bu kısma yine klavyemiz yardımıyla USB Belleğimizi getiriyoruz ve F10 tuşuna basıp ayarları kayıt ediyoruz. Ayarlar kayıt edilince bilgisayarımız kendini tekrar başlatacak ve herhangi bir tuşa bastığınızda yükleme ekranına geçeceksiniz. "Format CD'si Kullanarak Sıfırlama" alt başlığında anlattığım adımları takip ederek bilgisayarınızı sıfırlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz İçin Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz Site Yönetimi Tarafından Kontrol Edildikten Sonra Yayınlanacaktır.